ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ... ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΛΑΚΩΣΕΙ

Ιστορική δικαίωση του "Δαυλού"
Ημερομηνία : 09 - 01 - 2009

Ιστορική δικαίωση του «Δαυλού»:

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1.221 ΧΡΟΝΙΑ


Μεγάλη είδηση: Στις 8 Μαρτίου, εορτή της «Κυριακής της Ορθοδοξίας», στην σχετική τελετή παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αποσιώπησε το κείμενο των Επτά Αναθεματισμών κατά των Ελλήνων, το οποίο διαβαζόταν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σʼ όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια μέχρι το 2008 μ.Χ., από το 787 μ.Χ., όταν το καθιέρωσε η εν Νικαία Οικουμενική Σύνοδος ως «Κανόνα». Η σιωπηρή αυτή κατάργηση των Αναθεματισμών κατά των Ελλήνων, που έσπασε μια ιστορική παράδοση 1221 ετών, συντελέσθηκε ύστερα από τον 12χρονο αγώνα του «Δαυλού» (βλ. τεύχη 224-225, 247, 285), στον οποίο έλαβε θετική στάση και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος. Περισσότερα για τις ύβρεις της Ορθοδοξίας κατά των Ελλήνων ως λαού και του Ελληνικού Πολιτισμού βλέπετε: «Τα υβριστικά κατά των Ελλήνων επίσημα κείμενα της Ορθοδοξίας.- Όσα εγκρίνει και χρησιμοποιεί σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος», εκδ. «Δαυλός», 2007 (http://www.davlos.gr/webfiles/pdf/ybristika.pdf)


Ο δρ. Θεολογίας-Κοινωνιολογίας Γ. Μουστάκης δήλωσε, ότι το ιστορικό αυτό γεγονός της 8/3/2009 αποτελεί συνέπεια του κλονισμού της βυζαντινής δομής της σημερινής ελληνικής κοινωνίας στις τελευταίες δεκαετίες, ενός κλονισμού στον οποίο συνέβαλε τα μέγιστα η 27χρονη (1982-2008) προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή του περιοδικού «Δαυλός».


Κατεβαστε ΟΛΑ τα τευχη του ΔΑΥΛΟΥ ΔΩΡΕΑΝ απο εδω, οσο υπαρχει ακομη καιρος.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μου το έστειλε ενας φίλος, δεν ξέρω απο πού το πηρε αλλα έχει το ονομα του δημιουργού του. Μου άρεσε και το μοιράζομαι μαζί σας.

Άρνηση !
του Αριστείδη Ανδρόνικου
Σκηνή Πρώτη: Εκείνος διαβάζει το αντρικό περιοδικό. Εκεί όπου όλες οι γυναίκες είναι πάνω από 1.80 , ξανθές , γυαλιστερές , πρόθυμες , τέλειες σαν πλαστικές κούκλες. Κοιτάζει δίπλα του. Εκείνη δεν είναι τέλεια σαν πλαστική κούκλα. Την απεχθάνεται , γιατί του έμαθαν ότι μια τέτοια γυναίκα αρμόζει στους αποτυχημένους. Τη μισεί γιατί στα μάτια του είναι η υπενθύμιση της αποτυχίας του. Εναλλακτική λύση: Αύριο να δουλέψει σαν σκλάβος, να γλείφει το αφεντικό, να ρουφιανέψει τους συναδέλφους, μπας και πάρει μια αυξησούλα, με την οποία θ’ αγοράσει το αυτοκίνητο που στις διαφημίσεις συνοδεύεται πάντα από τέλειες πλαστικές γυναίκες. Ίσως έτσι αποκτήσει και μια τέλεια πλαστική γυναίκα. Πράξη μιμητικής μαγείας. Αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Μοντέρνα όσο και η τηλεόραση plasma που δείχνει τις διαφημίσεις.

Σκηνή Δεύτερη: Εκείνη διαβάζει το γυναικείο περιοδικό. Εκεί όπου όλοι οι άντρες είναι γοητευτικοί , πάμπλουτοι , δημοφιλείς και μονογαμικοί. Κοιτάζει δίπλα της. Εκείνος δεν είναι γοητευτικός και πάμπλουτος. Τον απεχθάνεται, γιατί της έμαθαν ότι ένας τέτοιος άντρας αρμόζει στις αποτυχημένες. Τον μισεί γιατί στα μάτια της είναι η υπενθύμιση της αποτυχίας της. Εναλλακτική λύση : Αύριο να δουλέψει σαν σκλάβα, να πηδηχτεί με το αφεντικό , να ρουφιανέψει τις συναδέλφους, μπας και πάρει μια αυξησούλα, με την οποία θ’ αγοράσει τα καλλυντικά που οι διαφημίσεις υπόσχονται πως θα την κάνουν όμορφη όπως τις τέλειες πλαστικές γυναίκες, οι οποίες ελκύουν τους πάμπλουτους , γοητευτικούς άντρες. Ίσως έτσι αποκτήσει κι έναν πάμπλουτο, γοητευτικό άντρα. Πράξη μιμητικής μαγείας. Αρχαία όσο και ο άνθρωπος. Μοντέρνα όσο και η τηλεόραση plasma που δείχνει τις διαφημίσεις.

Σκηνή Τρίτη: Δούλεψαν σαν σκλάβοι , έγλειψαν το αφεντικό , ρουφιάνεψαν τους συναδέλφους , αλλά η αυξησούλα εξανεμίστηκε σε διάφορες μικροαγορές πριν το καταλάβουν. Τώρα, έμειναν μόνοι ο ένας με τον άλλον. Με την αμοιβαία απέχθεια να τους δένει μαζί. Και στέκονται εκεί, στο ταμείο του σουπερμάρκετ , περιμένοντας τα ρέστα με ξινισμένα πρόσωπα , και πικρόχολες , βουβές και πλάγιες ματιές. Η μαγεία δεν έπιασε.

Η έκθεσή σου στις σειρήνες του lifestyle σημαίνει έκθεση στην πιο άρτια ενορχηστρωμένη πλύση εγκεφάλου στην ανθρώπινη ιστορία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το περίφημο «έχεις τον έλεγχο , αρκεί να πατήσεις το κουμπί». Δεν έχεις κανέναν έλεγχο. Κάθε διαφήμιση , κάθε γυαλιστερό άρθρο περιοδικού είναι στημένο με βάση ψυχολογικές αρχές που χτυπάνε στο υποσυνείδητο. Όσο κι αν πεις στον εαυτό σου ότι θ’ αντισταθείς, τελικά θ’ αποτύχεις. Γιατί η αντίσταση περιορίζεται στο συνειδητό σου κομμάτι. Το υποσυνείδητο όμως δεν ξέρει από τέτοια. Καταλαβαίνει απλά πράγματα: δύναμη , σεξ , ηδονή , ασφάλεια. Κι εκεί χτυπά όλο το τσίρκο του lifestyle: στ’ ασυνείδητα βάθη του ψυχισμού σου.
Πολλοί είναι αυτοί που προσδένονται σε ιδεολογίες που αντιστρατεύονται τον καπιταλισμό. Μα , οι περισσότεροι τοποθετούν το γκρέμισμα του καπιταλισμού σε κάποιον φανταστικό μελλοντικό χρόνο, οπότε υποτίθεται ότι όλα θα φτιάξουν αυτομάτως. Κι έτσι , χαλαρώνουν τις άμυνές τους, μ’ αποτέλεσμα, στην καθημερινότητά τους να είναι εντελώς ίδιοι με το παραπάνω ζευγάρι. Πρώτα εκτίθενται στις σειρήνες του lifestyle , πείθονται ότι επιτυχία σημαίνει κατανάλωση κι ύστερα νιώθουν οι ίδιοι αποτυχημένοι. Μ’ αποτέλεσμα, όταν κάποια μέρα ξυπνήσουν και δουν ότι ο καπιταλισμός δεν πέφτει αύριο-μεθαύριο , τότε βουτάνε με τα μούτρα και με τις χειρότερες υπερβολές σε όλα όσα συνειδητά μεν καταδίκαζαν, αλλά ασυνείδητα θαύμαζαν ως δείγματα κοινωνικής ανωτερότητας. Κι αν θες να καταλάβεις τι εννοώ, δες το κατάντημα πολλών παλιών αριστερών που έχουν γίνει τα χειρότερα γουρούνια του καπιταλισμού.
Πώς θα μπορούσε ένας σύγχρονος αμφισβητίας ν’ αποφύγει τον βιασμό του υποσυνειδήτου του από την καπιταλιστική προπαγάνδα με το γυαλιστερό όνομα lifestyle ;
Κάποιοι προτείνουν εναλλακτικά lifestyle, πιο «περιθωριακά». Ανοησίες. Κάθε lifestyle , περιθωριακό ή μη , στηρίζεται σε κώδικες, που σχεδόν αμέσως υιοθετούνται από την αγορά και μοστράρονται ως προϊόντα. Δες π.χ. τι έγινε με το πανκ κίνημα.
Η θεραπεία είναι πιο ριζική. Ίσως με μια πρώτη ματιά να δείχνει σκληρή και δύσκολη, αλλά όσοι την εφάρμοσαν στην πράξη λένε ότι τελικά είναι πολύ πιο εύκολη από όσο φαίνεται. Όποιος θέλει να είναι μοναδικός ιδιοκτήτης του μυαλού του δεν έχει άλλη λύση παρά την ΑΡΝΗΣΗ.Την αποκοπή από κάθε σειρήνα. Τηλεόραση , περιοδικά , κλάμπινγκ.
Μόνο έτσι κόβεις τα σωληνάκια με τα οποία το σύστημα στάζει μέσα σου το ψυχικό του δηλητήριο.
Μη φρίξεις. Μοιάζει παράλογο και ανέφικτο, μα είναι πολύ πιο εύκολο. Σκέψου : Πώς ζούσαν οι άνθρωποι πριν από την τηλεόραση , πριν από τα γυαλιστερά περιοδικά , πριν από την τρίτη γενιά κινητών τηλεφώνων ; Να σου πω εγώ πώς ζούσαν: μια χαρά!
Η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω. Έξω από τα διαμερίσματα. Έξω από τα σήριαλ. Έξω από τη μανία του σαββατιάτικου κλάμπινγκ. Πέρα από την παραφροσύνη του « μα έτσι κάνουν όλοι ». Όχι, ΔΕΝ κάνουν έτσι όλοι. Απλά, εσύ δεν τους βλέπεις , γιατί τα μάτια σου είναι παγιδευμένα μέσα στην οθόνη της τηλεόρασης.
Έχω έναν φίλο που ζει χωρίς τηλεόραση. Το καλοκαίρι βαριόταν και ήθελε να διασκεδάσει. Οπότε άρχισε να εξερευνά τις ταράτσες της γειτονιάς του. Έκλεψε κλειδιά από τις γύρω πολυκατοικίες και τις νύχτες κινούνταν από ταράτσα σε ταράτσα. Κι από κει πάνω , έμαθε ένα σωρό πράγματα : για τη δομή της γειτονιάς του , για το πώς μπορείς να μπουκάρεις σε διαμερίσματα για να κλέψεις ή να σκοτώσεις ατιμωρητί , για την καθημερινότητα των γειτόνων του. Κι όπως μου είπε , αυτό που τον σόκαρε πιο πολύ ήταν το θέαμα των διαμερισμάτων. Μοιάζανε με φωτισμένα κελιά και στο καθένα από αυτά ήταν δύο , τρεις , πέντε άνθρωποι , όλοι μπροστά από μια τηλεόραση , παθητικοί δέκτες της συστημικής προπαγάνδας. Δεν μιλούσανε μεταξύ τους. Δεν κοίταζαν ο ένας τον άλλον. Κοιτάζανε όλοι αποχαυνωμένοι προς την οθόνη, σαν να κοίταζαν έναν υπνωτιστή. Και τότε ο φίλος μου έφαγε μια φλασιά και είδε τις πολυκατοικίες σαν γιγαντιαίες τερμιτοφωλιές , όπου μέσα τους οι πολίτες-τερμίτες υπνωτίζονταν κάθε βράδυ, για να είναι φρόνιμοι και υπάκουοι την επόμενη μέρα που θα πήγαιναν στη δουλειά. «Κατάλαβα,» μου είπε ο φίλος «ότι όσο είσαι εκεί μέσα είσαι καμμένο χαρτί. Να γιατί δεν γίνονται επαναστάσεις πια. Γιατί όλοι υπνωτίζονται μέσα στις τερμιτοφωλιές τους. Και ξέρεις, η πλάκα είναι ότι πολλοί από τους τερμίτες που είδα, πιθανόν ν’ αμφισβητούν ειλικρινά το σύστημα με το συνειδητό τους. Έλα όμως που το βράδυ, κάθε βράδυ υπνωτίζονται πρόθυμα από αυτό ! Και σκέφτομαι ότι κι εγώ, αν είχα τηλεόραση, ή αν ήθελα να πάω σ’ ένα σκυλάδικο για να διασκεδάσω, ίσως να μην είχα βγει ποτέ στις ταράτσες κι ίσως να μην είχα καταλάβει ποτέ τι παίζεται κάθε βράδυ στα διαμερίσματα των πολιτών.»
Όσο ακούς το σύστημα, τόσο θα του υποτάσσεσαι. Όσο του επιτρέπεις να ψιθυρίζει μέσα στο αυτί σου, τόσο θα διαμορφώνεσαι ακριβώς όπως σε θέλει: Τρομαγμένος, υποταγμένος, ζηλόφθων, μοναχικός, υπνωτισμένος, δηλαδή πειθήνιος εργαζόμενος και άπληστος καταναλωτής. Εσύ ο ίδιος θα υπονομεύεις την όποια αντίδρασή σου.
Κι αν προσπαθήσεις να ξυπνήσεις τον μαζάνθρωπο, θα φας τα μούτρα σου ξανά και ξανά. Γιατί ο μαζάνθρωπος εύκολα θα συμφωνήσει μαζί σου με το λογικό του μέρος. Αλλά , το μυαλό του, όπως και το δικό σου κυβερνιέται από το υποσυνείδητο. Η λογική δεν είναι παρά μια κρούστα. Όσο λοιπόν το υποσυνείδητο μανιπουλάρεται από το σύστημα , το σύστημα θα κυβερνάει το μυαλό. Η πιο απόλυτη δικτατορία.
ΑΡΝΗΣΗ. Απόλυτη άρνηση. Το σύστημα είναι λάθος. Απόλυτα λάθος. Ό,τι σχετίζεται με αυτό είναι εφιάλτης. Η προπαγάνδα του είναι εφιάλτης. Το γυαλιστερό του lifestyle είναι εφιάλτης. Η τηλεόρασή του είναι εφιάλτης. Η κοινωνική καταξίωση είναι εφιάλτης. Η σαββατιάτικη έξοδος είναι εφιάλτης. Το καινούργιο κινητό είναι εφιάλτης. Τα «πρέπει» είναι εφιάλτης. Άρπαξε πίσω το υποσυνείδητό σου. Εσύ και μόνο εσύ να ορίζεις τα «θέλω» σου. Εσύ να ορίζεις τα «πρέπει» σου.
Μπορείς; Προχώρα.
Δεν μπορείς; Τότε κλείσου κι εσύ στις τερμιτοφωλιές, μαζί με τους άλλους τερμίτες κι ύστερα από λίγα χρόνια θα στέκεσαι μπροστά στο ταμείο του σουπερμάρκετ μαζί μ’ ένα έτερο ήμισυ που μισείς και σε μισεί, και θα πληρώνετε μαζί την κονσέρβα της μιζέριας σας με τα λεφτά που πήρατε ως ευσυνείδητοι υπάλληλοι των τυρράνων σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.